Bilde av Ragnhild i Rådhusparken

Velkommen til barnehagen og nytt barnehageår!

Sommerferien er over eller går mot slutten, og mange familier skal følge barnet sitt til barnehagen for aller første gang nå i begynnelsen av august.

Dette er en stor overgang, både for barn og foreldre. De små er så totalt avhengige av å ha trygge, gode voksenpersoner rundt seg disse første leveårene, viktige år som kan forme resten av livet. De ansatte i barnehagen vil spille en stor rolle i barnets og foreldrenes liv de neste årene. Et stort ansvar å ta på seg for de ansatte og en stor tillit å gi fra foreldrene. En god oppvekst varer livet ut, og barnehagen spiller en stor rolle i det viktige arbeidet med å gi de aller yngste en god start i livet.

I Lørenskog tar vi i mot veldig mange av disse små. Vi har bygget en barnehage hvert år de siste årene.Den største utfordringen framover, foruten å bygge nok plasser, er å rekruttere nok ansatte med riktig og god kompetanse. Antall restplasser innen barnehagelærerutdanningen, er bekymringsfullt høyt. Antallet søkere som har barnehagelærer som første valg er nær halvert på fire år.

Arbeiderpartiet har som nasjonalt mål at 60% av de ansatte i barnehagen skal være utdannede barnehagelærere. Hvorfor er kompetanse så viktig? Vi trenger fagkompetanse for å gi et godt pedagogisk tilbud. Men det er også behov for kunnskap om normal utvikling hos barnet, forventet språkutvikling, tidlige tegn på adferdsproblematikk, tegn på rus og vold i hjemmet, - det er så mye som kan oppdages i barnehagen. Og dess tidligere problemer oppdages og tiltak settes inn, dess større er sjansen for å lykkes før utfordringene blir for store. Mye av grunnlaget for et godt skoleløp og arbeidsliv, både faglig og sosialt, legges allerede i barnehagen.

Arbeiderpartiet er også opptatt av å holde barnehageprisen nede. Fra 1. august blir barnehageprisen redusert med 50 kroner/måned pr barn og har man tre barn i barnehagealder samtidig, vil det tredje barnet få gratis plass. Siden regjeringsskiftet i 2021 har månedsprisen blitt redusert med 315 kroner/måned for ett barn og 536 kroner/måned for to barn. I en tid der prisene stiger på det meste, er jeg glad for at barnefamilienes økonomi prioriteres, både gjennom lavere barnehagepriser, økt barnetrygd og billigere SFO.

I Lørenskog har vi mange nye og flotte barnehager. Vi skal være en attraktiv arbeidsgiver, og kommunen har nylig satt seg som mål å være landets beste kommune å jobbe i. Lørenskog Arbeiderparti ønsker å gi flere muligheten til å ta fagbrev på jobb og at ansatte som ønsker å ta videre- og etterutdanning skal oppmuntres til dette. Slik kan vi finne både flere barne- og ungdomsarbeidere og barnehagelærere blant kommunens egne ansatte. Vi vil også ha flere faste vikarer og flere heltidsansatte i barnehagene.

Barnehagene, både de kommunale og de private, bidrar til at barn opplever tilhørighet, trygghet, omsorg og vennskap, forskjeller utjevnes og barna blir inkludert i fellesskapet, uansett bakgrunn.  Men vi i Lørenskog Arbeiderparti vil gå imot en massiv privatisering av barnehagene i Lørenskog, slik FrP tar til orde for. Beløpet du som forelder betaler direkte og indirekte til barnehagesektoren, gjennom foreldrebetaling og skatt, skal benyttes til å gi et best mulig barnehagetilbud til barna og til å lønne dyktige ansatte, ikke til rekordstore overskudd til barnehageinvestorer. Ikke minst i tiden framover, hvor konkurransen om kvalifiserte ansatte vil forsterkes, bør vi prioritere å bruke pengene målrettet til et best mulig tilbud til barna og gode arbeidsvilkår for de ansatte. 

Jeg ønsker alle barn, foreldre og ansatte et flott barnehageår!